Mål och stress – Men vad vill du?

Egentligen är jag lite kluven till ordet Mål. Inte för egen del, men det verkar innebära en så stor stress för många människor. När jag läste Kjell Enhagers bok så skrev han om ett tillfälle när han frågat Gunde Svahn om vad hans vision var. Gunde hade undrat vad vision var, och när Kjell hade förklarat det så frågade han – men varför frågar du inte bara vad jag vill? Lysande. Så det uttrycket snor jag  – vad vill du! Mål, vision eller vad vill du. Samma sak.

Hur som helst så verkar som sagt det här med mål inte vara ett hjärtligt arbete för alla inblandade. För somliga innebär det istället en stress som blir till prestationskrav. För höga prestationskrav. De som upplever detta  hävdar att de inte vill sätta upp mål eftersom prestationskraven blir så höga att de inte kan prestera. Om man inte kan prestera så kan man heller inte nå sina mål. Det betyder att man misslyckas. Att misslyckas är inte skoj. Vi människor vill gärna lyckas så att vi kan bada i hjärnans belöningsdusch efteråt.

Det är här det blir intressant! Det tycker i alla fall jag. Hjärnan har nämligen, enda sedan du var liten målat upp en bild av verkligheten utifrån dina intryck och upplevelser. När du planlöst vandrar omkring i världen, så letar din hjärna efter intryck och upplevelser som bekräftar det den redan vet, eller rättare sagt tror sig veta. Det är här jag vill hävda att vi får vad vi förväntar oss. Och nej, det är inget hokus pokus eller ”law of attraction” utan vi arbetar helt enkelt, både medvetet och omedvetet, mot att få de resultat som vi förväntar oss.

Hjärnan vill ha vad den förväntar sig, oavsett om vi anser att det är ”bra” eller ”dåligt”. Om du har en bild av dig själv att du inte kan något och att alla andra tycker att du är korkad – ja då kommer du också att bete dig därefter. Det har ingenting med sanningen att göra. Det har med ditt beteende att göra. Du kommer troligen inte att ge dig in i en diskussion om huruvida bränsleceller är framtiden för fordonsindustrin eller inte. Du kanske till och med avbryter diskussionen för att prata om morgondagens väder.

Är du den som alltid går och tänker negativa tankar om vem du är, vad du kan, hur människor bemöter dig och vad de tänker om dig? Du katastroftänker helt enkelt. Att du har fel 6 av 10 gånger, och inte alls blir bemött som du förväntar dig märker du inte. Men de gångerna du har rätt – då jäklar är det ”vad var det jag sa”. Inombords. Det spär på den upplevda verkligheten. Vi har lyckats! Men vi har lyckats med att misslyckas.

Misslyckande behöver alltså inte alltid vara negativt och att lyckas behöver inte alltid vara positivt! Vi får vår belöningsdusch av hjärnan för att vår inre upplevda verklighet återigen har bekräftats. Inte nödvändigtvis för att det är vad vi egentligen skulle vilja. Inte vill nu, utan skulle vilja. Ordens innebörd beror helt enkelt på vad vi förväntar oss och om vi lyckas eller misslyckas med våra inre förväntningar! Därför kan jag tycka att det är ganska viktigt att fundera igenom vad vi faktiskt vill och inte fly undan ”stressen”. Oavsett om vi kallar det mål, vision eller vad vi vill.

Så – Vad vill du? Egentligen! Och vad gör du aktivt åt det?

 

Förbättra dina styrkor, inte dina svagheter!

Förbättra dina styrkor, inte dina svagheter

Ja det här är något som jag stöter på hela tiden – människor som slösar sin tid på att försöka förbättra sina svagheter. Vad händer då? För det första så tar det oerhört mycket värdefull tid från att kunna ägna sig åt det man är bra på, vilket dessutom skulle ha medfört att man förbättrar de kunskaperna ännu mer. För det andra så tycker man förmodligen att det man är mindre bra på är urtrist, vilket i förlängningen kan innebära minskad motivation. Förbättra dina styrkor, inte dina svagheter!

Det är däremot toppen, eller till och med ett måste att vara medveten om sina svagheter, men inte av anledningen till att man ska arbeta med dem – utan av anledningen att delegera bort dem. Det finns någon annan som både älskar att göra sådant, och som dessutom är ruskigt bra på det!

Är du en person med många idéer som älskar att sätta igång nya projekt? Kanske är du inte särskilt organiserad och tröttnar ganska fort när nyskapandet blir till att-göra-listor? Eller är du istället en person som älskar att ro saker i hamn – du är en ”fixare” av rang som ringer runt och bara får saker gjorda? Kanske är du mindre bra på att komma med utanför-boxen idéer, och om du råkar få en sådan så börjar din logiska hjärna genast att skjuta ner den med praktikaliteter. Vi är bra på olika saker, låt oss vara det!

Om du tar tid från att arbeta med dina styrkor till att arbeta med dina svagheter så kommer du att sluta som mellanmjölk. Du kommer säkerligen inte tycka att  livet är särskilt roligt och stimulerande heller för den delen. Arbeta med sådant som ingår i dina styrkor så blir du snart en expert som är svår att bräcka! 

/M

Vad innebär intention?

intention

Intention är ett ord som blir mer och mer vanligt att slänga sig med när man arbetar med personlig utveckling och målsättning, oavsett vilka förändringar man vill göra. En tydlig, formulerad sådan är nämligen jätteviktig för att inte halka ut i diket på vägen mot ens mål. När det dimper ner mängder med saker att göra i ens knä, som det gör varje dag, så är det intentionen som hjälper en att sålla mellan vad som är viktigt och vad som inte är viktigt. Därmed är det också intentionen som definierar vad som ska prioriteras. Men… jag fick den fantastiska frågan av en klient häromdagen – vad innebär intention?

Problemet är kanske inte själva innebörden av ordet intention i sig – utan problemet ligger snarare i att definiera innebörden.

Det allra största problemet som jag märker när jag coachar är nämligen att människor inte vet varför de gör vad de gör. De har ingen egen vision eller syfte, och kan på så vis heller inte avgöra vad som är viktigt och mindre viktigt. Istället springer de på vad andra anser vara viktigt, och försöker uppfylla krav som andra ställer på dem. Ofta är det till och med bara vilka krav de tror att andra har på dem. Vad blir resultatet av det här tror ni? Exakt, man tappar sig själv!

Varför arbetar du där du arbetar? Jagar du en ny titel eller arbetsroll? Om titel, varför? Vad vill du åstadkomma och hur vill du bli uppfattad av människor omkring dig? Vad har du gjort idag för att ta dig närmre den bilden? Eller har du istället ägnat hela din tid åt att ”släcka bränder”?

Hur är du i din relation till din partner? Vad är din vision om ert förhållande och gör du saker för att ta dig närmre den visionen? Argumenterar du för att få rätt och vinna en konflikt, eller har du siktet riktat mot din vision?  Förmodligen är det ofta det första. Vi fastnar i stundens känslor och tänker inte alls på vart vi vill föra relationen, men vad skulle hända om du lyfter blicken?

Stämmer din vision och intention överens med andras krav och önskningar på dig? Gör du saker idag för att ta dig närmre ditt mål, eller gör du snarare saker för att uppfylla andras förväntningar? 

Mikael Tornving uttryckte det här så bra i en intervju där han pratade om sin tid som ledare inom det militära. Var hans syfte med att vara ledare att bli omtyckt, eller var hans syfte att förbereda gruppen på att överleva ett krig? Vad han behöver göra för att bli omtyckt stämmer förmodligen inte överens med vad han behöver göra för att förbereda dem på överlevnad. För det senare måste han rycka upp dem mitt i natten för övningar, medan de själva troligen hade föredragit att sova. I de situationerna gäller det att ha fokus på syftet!

Intention innebär helt enkelt att tydligt definiera sitt eget syfte med varför man gör saker inom de olika roller man har i livet; arbete, partner, förälder, vän, barn, syster, bror och så vidare! 

/M

 

Förändringar görs för att skapa energi

coaching, förändring, nå målet

…och inte för att man har energi! Jag träffar så oerhört många människor som vill ha en förändring, men de vill inte göra en förändring. Allra oftast är det ursäkten ”inte just nu, det är så mycket nu så jag orkar inte det också”. Här har man gjort en rejäl tankevurpa – Energi är ingenting man får, energi är något man skapar. Detta i sin tur leder givetvis till att förändringar görs för att skapa energi, och inte för att man har energi!

Hur ska något kunna ändras om du inte ändrar något? Så om inte nu – när?

Av de två hälsoresor jag själv gjort så har de startat när jag befunnit mig mer eller mindre på botten.  Givetvis. Varför skulle jag annars ens behöva ändra på något? Man vaknar inte bara en dag och upptäcker att man nu helt plötsligt (och mirakulöst!) har energi nog för att orka genomföra en förändring. Den som väntar på ett bättre och lämpligare tillfälle kan fortsätta göra just det – vänta!

En förändring kräver bara två saker – Ett beslut och ett agerande!

 

Det finns dock lite verktyg att ta till längs vägen, för även stora portioner envishet och uthållighet kan börja tryta under jobbiga dagar när frestelser känns övermäktiga. Nedan kommer 5 avgörande tips för att hålla lågan uppe ända in i målkaklet:

 

 • Fokus på resultatet!

Givetvis kommer du ingenstans utan en tydlig målbild. Vart är du på väg? Hur vet du att du nått fram? En målbild kan vara i ord eller i bilder – men den ska vara så pass solklar att du skulle kunna visa den för vem som helst utan vidare utläggningar och förklaringar.

 • Visualisera!

Föreställ dig själv som att du redan har uppnått målet! Vilka känslor upplever du? Hur upplever du dig själv när du är där? Vad tycker du om dig själv?

 • Självbild

Vad säger du till dig själv? Att det här är svårt och att det är en lång, lång bit kvar, eller att det här är fullt möjligt och att du bara har några hinder kvar nu innan du är framme? Prata inte ner dig själv utan ställ istället frågor som ”Vad behöver jag göra och vad behöver jag lära mig för att nå mitt mål?”.

 • Rör på dig!

Fysisk aktivitet är inte bara viktigt utan oumbärligt för att skapa positiv energi i kroppen. Positiv energi genererar i sin tur motivation. Alla kan röra på sig!

 • Agera!

Det räcker inte med att bestämma sig, man måste agera också. Varje dag! Om det så bara är något så litet som att skicka ett mail för att föra dig närmre målet – gör det!

De här tipsen är applicerbara oavsett om det gäller ledarskapsutveckling, karriärcoaching, livscoaching eller personlig utveckling!

/M

Meditation – Vad kan det tillföra?

meditation

Jag lyssnade på framgångspodden häromdagen där Alexander Pärleros intervjuar Erik Bergman, en av grundarna bakom miljardbolaget Catena Media, och tänkte återigen på hur många stora företagsledare det är som mediterar. Richard Branson, Jack Dorsey (twitter), Steve Jobs, Jerry Seinfeld, Bill Ford (Ford motors), Jeff Weiner (Linkedin) Larry Brilliant (goolge.org), Arianna Huffington och Tony Robbins är andra exempel på några extremt framgångsrika ledare som mediterar dagligen.

Visserligen så är jag ingen stor företagsledare, men mediterar gör jag på en nästan daglig basis sedan 2 år tillbaka, och dessförinnan var jag mer av en ”periodare”. Jag älskar vad meditation gör med mig; så som ökat fokus och mer energi!

Vilka positiva effekter har meditation?

 • Bättre stresshantering
 • Ökar hjärnvolym i Prefrontala Cortex som bland annat hör ihop med arbetsminne och förmågan till verkställande beslutsfattande, men också empati och hur man anpassar sig till sociala sammanhang. Länk HÄR om du vill läsa en studie i området.
 • Ökar hjärnvolymen i Hippocampus som spelar en stor roll för konsolidering från korttidsminnet till långtidsminnet och spatialt minne, dvs lokalsinne. Minskad volym i hippocampus är bland annat kopplat till Alzheimers, Parkinson, svår depression och Hypotyreos (sköldkörtelbesvär).
 • Bättre hantering av känslor genom att det minskar påverkan av amygdala, vår äldsta del av hjärnan. Länk HÄR till en studie.
 • Minskar depression och ångest. Länk HÄR till en studie där man lät fångar med allvarliga traumatiska symptom testa meditation. Efter 4 månader så hade deras symptom minskat med hela 56%.
 • Sänker den farliga låggradiga inflammationen i kroppen (som ökar risken för välfärdssjukdomar) och ökar funktionen hos vårt immunsystem när det behövs! Länk HÄR om du vill läsa mer.

Det var några exempel på positiva effekter av meditation!

Kanske är det viktigare idag än någonsin att stänga av huvudet en stund då vi är konstant matade med information, och vi behöver ge hjärnan en paus för återhämtning. Men kanske lika viktigt är meditation för att ha möjlighet att lyssna på den information som kommer inifrån, och inte bara den som kommer utifrån.

/M